Citroenmelisse is een heerlijk en veelzijdig kruid dat meerdere toepassingen kent. Het is een heerlijk keukenkruid, een geneeskrachtig kruid, een kruid waar kruidenthee van kan worden gezet en ook nog eens een prachtige plant die een plek verdient in elke (kruiden/moes) tuin. Het is ook nog een zeer mooie plant om in de tuin te hebben. In de zomer bloeit Citroenmelisse met prachtige, kleine bloemetjes in de kleur geel - wit – lichtblauw. Citroenmelisse is ook onmisbaar in de (moes) tuin, kruidentuin en in balkonbakken. Deze Citroenmelisse heefte een essentieel olie gehalte van 4% en is hierdoor ook zeer geschikt om Citroenmelisse olie van te maken.
Melisse betekent in het oud-Grieks “honingbij”. Citroenmelisse is ook zeer geliefd bij bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Muggen en roofinsecten hebben een hekel aan de geur van Citroenmelisse. Citroenmelisse verspreidt een heerlijke citroenachtige geur. Het is dus een goed idee om het terras te omringen met Citroenmelisse planten. Dit kan zowel in de border als in bakken of potten. Citroenmelisse is in de moestuin een goede buur van koolplanten. Dit omdat de geur van Citroenmelisse diverse schadelijke insecten voor koolplanten afweert zoals: bladluizen, keverlarven, trips, mijten en diverse andere zachte insecten die koolplanten aanvallen. Het is dus niet alleen een veelzijdige plant maar ook een zeer nuttige plant die op een natuurlijke manier hinderlijke insecten kan helpen bestrijden. Deze plant is resistent tegen meeldauw. De verse blaadjes kunnen o.a. worden gebruikt om dranken, sauzen, fruitsalades, fruitdrankjes en (sorbet)ijs een heerlijke citroen-achtige smaak te geven.
Er kan een heerlijke en verfrissende kruidenthee worden gemaakt van de verse of gedroogde Citroenmelisseblaadjes. De blaadjes kunnen worden gedroogd voor de plant in de bloei gaat. Knip of snijd de blaadjes van de plant. Hang de takken op z’n kop te drogen op een droge, warme en goed ventilerende plek binnen of buiten. Hang de takken niet in de zon omdat de blaadjes dan bruin verkleuren. Oogst het 1e jaar niet van de plant, maar begin pas in het 2e jaar te oogsten. Winterharde, meerjarige en niet wintergroene plant. Hoogte: 50 - 60 cm.
Buiten zaaien: april - mei
Zaaidiepte: ½ tot 1 cm
Kiemtijd: 14 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 20°C
Plantafstand: 25 cm
Standplaats: zonnig/ half schaduw
Dagen tot oogst: pas in het 2e jaar na zaaien
Oogstperiode: mei - oktober
Zaai in de volle grond vanaf april, als er geen kans meer is op nachtvorst. Bedek de zaden met ongeveer 1 cm zaaigrond. Zaai op een beschutte, zonnige plaats die vanaf de vroege namiddag wat schaduw heeft. Houd goed vochtig en onkruidvrij.
Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 25 cm. Deze meerjarige plant kan buiten op een beschutte plaats zeer goed overwinteren. Deze plant kan gebruikt worden voor o.a. een verfrissende kruidenthee. Het blad en de bloemetjes kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Droog het blad op een schaduwrijke plek met een goede ventilatie. Bijvoorbeeld buiten onder een afdak, in een schuur of binnen in huis. Knip hele takken van de plant, eventueel met bloemetjes eraan. Hang de takken samengebonden met een touwtje of elastiek op z'n kop en laat de takken zeer goed drogen. Hierna kan het gedroogde blad worden verpulverd. U kunt dit in een afgesloten plastic bak of glazen pot zeer lang bewaren. (6 - 12 maanden).