Chopsuey Green Shungiku is een Chinese groente die zeer gemakkelijk en snel zelf te kweken is. Deze lekkere bladgroente komt oorspronkelijk uit China en Japan. Het is een bladgroente met een aantrekkelijke vorm en smaak. Deze groente wordt Shungiku of Chopsuey Green genoemd. Van deze snelgroeiende plant worden zowel het blad als de stengels gegeten. Deze groente wordt als groente en als smaakmaker gebruikt. Het blad en de stengels hebben een smaak die tussen die van selderij en wortel inzit.
De bloemblaadjes zijn ook eetbaar en die worden o.a. gebruikt om Japanse augurk (kikumi) te maken. Chopsuey Green wordt veel in de verschillende Aziatische keukens gebruikt. In o.a. Kantonese gerechten, de keuken van Hong Kong, in stoofschotels, in soepen, in ovengerechten en in allerlei andere recepten. De blaadjes zijn ook een belangrijk ingrediënt van de Taiwanese keuken. De stengels en de blaadjes worden als ze jong zijn ook gebruikt om allerlei gerechten zoals soep, roerbakgerechten, stoofschotels en ovenschotels op smaak te brengen. Deze Oosterse groente wordt steeds vaker gekweekt en gegeten in Nederland. Zowel het blad als de stengels en de bloemetjes kunnen rauw en kort gekookt, geroerbakt, gestoomd en gestoofd worden bereid. Deze snelgroeiende bladgroente kan al na ongeveer 6 weken na zaaien worden geoogst. Knip het blad met de stengels af met een schaar. Winterharde eenjarige. Hoogte: 15 – 20 cm.
Buiten zaaien: maart – juni & augustus - oktober
Kiemen: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 10 - 22 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig - ½ cm
Plantafstand: 30 - 45 cm
Zaai-afstand in rijen: 50 - 65 cm
Standplaats: zonnig - half schaduw
Oogstperiode: juni - december
Deze redelijk winterharde groente kan begin maart t/m juni, zodra de grond bewerkt kan worden, in de volle grond worden gezaaid. Zorg dan voor beschutting d.m.v plastic of glas. Zaai in rijen die 50 - 65 cm van elkaar af liggen. De zaden kunnen ook breedwerpig worden gezaaid. Zaai dun en bedek de zaden niet met grond of met een heel dun laagje grond. Voorzichtig aandrukken. Zorg voor een zonnige plek met eventueel half schaduw en goed waterdoorlatende grond. Goed vochtig en onkruidvrij houden. Afhankelijk van de grondkwaliteit, de temperatuur en het weer komen de zaailingen na 7 - 14 dagen op. Bij droogte goed water geven. De wortel niet blootleggen omdat dit ervoor kan zorgen dat de plant in het zaad schiet. Zaai elke 2 - 3 weken een kleine hoeveelheid zodat er doorlopend kan worden geoogst. Dun de plantjes uit op ongeveer 30 - 45 cm als ze groot genoeg zijn om te hanteren. Deze uitgedunde plantjes kunnen natuurlijk worden gegeten als bijv. salade.
Omdat deze Chinese bladgroente snel groeien is het noodzakelijk om de grond goed los te maken. Zwaardere grondtypes zoals bijvoorbeeld kleigrond zijn minder geschikt voor het kweken van deze soorten. Regelmatig water geven rond de plant en niet op de plant. De grond niet laten uitdrogen. Eventueel kan er 3 - 4 weken voor het zaaien extra worden bemest. Bescherm de jonge zaailingen tegen slakken. Ongeveer 4 - 6 weken na het zaaien kan er al geoogst worden. Pluk naar behoefte los blad of knip de hele plant met een schaar. Chopsuey kan niet lang worden bewaard en moet direct na de oogst worden gegeten. Zaai om de 2 tot 3 weken een kleine hoeveelheid om door lopend te kunnen oogsten. Chopsuey kan ook binnen of buiten op bijv. balkons worden gekweekt in grote potten. Zorg dan wel voor voldoende licht en warmte.