Cherrytomaat Green Doctors frosted is een biologisch gekweekte cherrytomatensoort. Cherrytomaat Green Doctors frosted is een mutatie van cherrytomaat Green Doctors. Hierdoor lijken de heerlijk fris smakende tomaatjes qua smaak en uiterlijk heel veel op cherrytomaat Green Doctors, maar er is een verschil waaraan deze tomaat zijn naam dankt: de lichte witachtige vlekjes op de schil, waardoor de tomaatjes eruit zien alsof ze bevroren zijn. Hier dankt deze tomaat dan ook de term frosted aan. Verder rijpt deze tomaat net als Green Doctors van lichtgroen naar donkergeel-groen. Het verschil tussen rijpe en onrijpe tomaten is bij groene tomaten niet altijd heel duidelijk te zien, maar wel te voelen: onrijpe tomaten zijn hard en rijpe tomaten zijn zacht. Het vruchtvlees rijpt felgroen af. De smaak van deze tomaatjes is heerlijk fris, zoet en sappig. De tomaatjes kunnen tussen de 10 – 15 gram per stuk wegen. Zowel qua uiterlijk als qua smaak is cherrytomaat Green Doctors frosted een echte aanrader voor de tomatenliefhebber! Vroege soort die gemiddeld 65 dagen na uitplanten al kan worden geoogst en die een zeer goede opbrengst geeft.
Gebruik deze tomaten in pastasauzen, salades, in soepen, ketchup, op brood en direct van de plant als heerlijke en gezonde snack. Zorg voor voldoende zon en warmte en ondersteun de plant goed voor het beste resultaat. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 100 - 200 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de IJsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Bewaar tomaten buiten de koelkast. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.