Champagneblad wordt ook wel ABC-kruid en parakers genoemd. Hij komt oorspronkelijk uit Brazilië. Het is een lid van de asterfamilie. Zoals goudsbloem, margriet en zonnebloem. Campagneblad heeft gele bloemetje met een rode kern. De smaak is apart en gaat van zoutachtig naar peperachtig. De smaak is licht pittig en scherp en kan een tintelend en verdovend gevoel in de mond veroorzaken.Wordt vaak gebruikt als garnering en in cocktails, voorgerechten, in salades en als apart hapje.
Het blad en de bloemetjes zijn beide eetbaar en kunnen zowel gekookt als rauw worden gebruikt. In de plantengeneeskunde wordt hij gebruikt voor zijn ontstekingsremmende, samentrekkende en pijnstillende eigenschappen. Kan ook worden gebruikt tegen aften in de mond. Voor verlichting bij tandpijn kunt u op een bloemetje kauwen. De zaden kunnen ongeveer 4 jaar kiemkrachtig blijven. Het is ook nog een opvallende mooie plant voor in de tuin. Die bijen, vlinders en andere nuttige insecten aantrekt. Hij bloeit van juni – oktober. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 40 – 50 cm.
Binnen zaaien: april - mei
Buiten zaaien: mei - juni
Kiemtijd: 10 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 21ºC
Zaaidiepte: oppervlakkig - ½ cm
Plantafstand: 30 - 40 cm
Standplaats: zonnig - half schaduw
Oogstperiode: juli - november
Bloeiperiode: juni - oktober
Zaai binnen voor in trays of kleine potjes gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en bedek de zaden met een heel klein beetje zaaigrond. Champagneblad is namelijk een lichtkiemer. Zet de trays of de potjes in een warme kamer of in een propagator. Dek af met een deksel of huishoudfolie om het vocht binnen te houden. Houd goed warm en vochtig. Laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Na ongeveer 10 - 14 dagen, afhankelijk van de temperatuur komen de zaailingen op. Verwijder het deksel of de folie zodra de zaailingen opkomen.
Laat de jonge zaailingen vanaf midden mei (na de IJsheiligen) ongeveer 10 - 14 dagen overdag in de zon afharden. Hierna kunnen zij op een zonnige, beschutte plek met half schaduw worden gezet. Houd 30 - 40 cm afstand tussen de planten aan. Bescherm de jonge plantjes tegen slakken omdat deze erg veel van Champagneblad houden.
Buiten zaaien kan vanaf midden mei (na de IJsheiligen), zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zorg voor een zonnige plek met half schaduw en beschutting tegen de wind. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig in de grond. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 30 - 40 cm. U kunt de bloemen en het blad oogsten vanaf juli. De bloemetjes en het blad kunnen ook worden gedroogd. Hang ze ondersteboven op in een droge, goed geventileerde ruimte. Na ongeveer 10 dagen zijn ze droog. Hierna kunnen ze worden opgeborgen in een plastic doos met deksel. Op deze manier kunnen ze lang worden bewaard.