Broccoletto komt oorspronkelijk uit Italië. Ondanks dat de groente lijkt op een mini versie van broccoli is het familie van de raapsteel. Deze heerlijke italiaanse groente is in ons land (Nederland) nog redelijk onbekend. Van de broccoletto is alles eetbaar. Het blad, de bladsteel en het kleine bloemhoofdje. De smaak is een beetje bitter en lekker pittig. Hij wordt ook wel rapini, cime di rapa en italiaanse raapsteel genoemd.
Broccoletto kan worden gewokt, kort gekookt en gestoomd. Om de vitaminen en mineralen en het knapperige van deze groente niet verloren te laten gaan, is het beter om de groente vooral niet te lang te koken en deze pas op het laatste moment toe te voegen aan gerechten die een lange bereidingstijd hebben. Broccoletto is zeer gezond het bevat o.a vitamine A, C, E en K. en hiernaast ook nog veel vezels, eiwitten en koolhydraten. Broccoletto is heerlijk in combinatie met varkensvlees, salami, Parmezaanse kaas, kaas, zalm, ansjovis, pasta, olijfolie en balsamico azijn. En andere groente zoals: tomaat, ui, paprika, rode peper, wortel, bleekselderij en knoflook. Voeg deze groente ook vooral toe aan soepen, stoofschotels, ovenschotels en Italiaanse gerechten. Broccoletto is na het oogsten ongeveer 3 – 5 dagen houdbaar in de groentela van de koelkast. Niet winterharde eenjarige.
Buiten zaaien: april - oktober
Kiemtijd: 5 - 8 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 20 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig - ½ cm
Plantafstand: 15 - 20 cm
Zaai-afstand in rijen: 30 cm
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: 4 - 6 weken
Vanaf april, wanneer er geen kans meer is op nachtvorst, kan er buiten op een zonnige plaats met goed waterdoorlatende grond worden gezaaid. Zaai dun en houd ongeveer 15 - 20 cm ruimte aan. Dun de zaailingen uit op 20 - 25 cm, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Houd onkruid vrij. Geef vooral tijdens droogte goed water. Laat de planten niet uitdrogen. Bescherm de zaailingen tegen vogels, slakken en ander ongedierte. Omdat Broccoletto familie is van de kool moet u ze niet zetten op een plaats waarop in voorgaande jaren koolsoorten hebben gestaan.
De groente kan, afhankelijk van de temperatuur en het weer, na 4 - 6 weken worden geoogst. Snijd het bovenste gedeelte met de bloemknop en een paar blaadjes van de steel. Laat de rest in de grond staan omdat dit opnieuw uitloopt en hiervan dus weer geoogst kan worden. Deze groente kan max. 3 - 5 dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Maar het is beter om deze groente z.s.m. na het oogsten te eten zodat de vitaminen en mineralen nog volop aanwezig zijn.