De Gele Bosrank is een prachtige klimplant. De Gele Bosrank komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië en dan voornamelijk uit China. De Gele Bosrank wordt ook wel Bosdruif of Clematis genoemd. Het is een lid van de Ranonkel familie (Ranunculaceae). Het is een zeer grote plantenfamilie met tussen de 1300 en 2000 verschillende soorten. Tot deze familie behoren o.a. : Akkerboterbloem, Alpenakelei, Blauwe Monnikskap, Bosanemoon, Juffertje-in-het-Groen, gewoon Speenkruid, Kerstroos, Lenteroos, Scherpe Boterbloem, Wilde Ridderspoor, Zwarte Komijn en Zomeradonis. De meeste van deze soorten komen voor op het Noordelijk halfrond en diverse soorten zijn ook inheems voor Nederland en België.
De meeste soorten zijn kruidachtig. Ook zit er enkele klimplanten tussen zoals de gele bosrank. Deze plant kan ongeveer 300 cm hoog worden.
Het is een klimplant die tot wel 300 - 400 cm hoog kan worden. De Gele Bosrank bloeit vanaf juli t/m september. Hij heeft mooie kelkvormige, gele bloemen en mooi lichtgroen blad. Het duurt ongeveer 3 jaar voordat de Gele Bosrank 300 cm hoog is. Hij verliest zijn blad in de winter, maar hij is wel winterhard. De bladeren groeien in het voorjaar weer aan. Hij kan temperaturen verdragen tot ongeveer – 34 celcius. De bloemen van deze Gele Bosrank worden 4 – 5 cm groot. Zet deze plant in goed gevoede, goed waterdoorlatende, kalkhoudende grond. Hij staat het liefst in de volle zon, maar kan ook wat halfschaduw verdragen. Snoei de planten in maart. De Clematis is een zeer grote groep klimplanten die allemaal zeer mooi zijn. Ze bloeien in de lente of in de zomer. Elke plant krijgt een zeer grote hoeveelheid prachtige bloemen in allerlei prachtige kleuren. De Clematis is een gemakkelijke klimplant die gebruikt kan worden om een hek, muur, schutting, klimrek of pergola te bedekken. Ook kunnen ze zich om bomen heen slingeren.
De Bosrank is een vaste plant uit de Ranonkelfamilie. De meeste soorten zijn klimplanten die zich gemakkelijk om elk voorwerp slingeren. De jonge takken grijpen zich vast aan elk hek, rek, pergola of schutting. Het zijn dus planten die gebruikt kunnen worden om een saaie schutting, hek, rek of pergola op te sieren. Ze kunnen ook over de grond worden geleid als een bodembedekker. De groeisnelheid van de Bosrank verschilt per soort en de Gele Bosrank groeit niet erg hard. Deze soort bloeit met mooie, gele klokvormige bloemen. Na de bloei verschijnen er zilverkleurige zaadpluizen. Semi-winterharde meerjarige. Hoogte: 300 – 400 cm.
Binnen zaaien: maart - mei
Buiten zaaien: september - oktober
Kiemen: 28 - 31 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 22 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig - 13 mm
Plantafstand: 30 - 45 cm
Standplaats: volle zon met de wortels in de schaduw
Bloeiperiode: juli - september
Binnen zaaien kan vanaf maart in zaaitrays gevuld met goed vochtig gemaakte potgrond vermengd met wat vermiculiet voor de afwatering. Zaai spaarzaam, oppervlakkig en dun. Bedek de zaden niet, maar druk ze voorzichtig aan. Houd goed vochtig, maar niet te nat omdat dit kan zorgen dat de zaden beschimmelen. De temperatuur moet rond de 20 graden celcius liggen, lager heeft geen zin. Houd de temperatuur ’s nachts ook zo gelijkmatig mogelijk. Dit omdat dit zorgt voor een iets snellere kieming. De kieming kan rond de 30 dagen duren. Bedek de trays met een deksel om het vocht binnen te houden.
Verwijder het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verplant de zaailingen in aparte potten van ongeveer 7½ cm, zodra ze groot genoeg zijn om te hanteren. Laat de zaailingen vanaf begin mei ongeveer 10 – 14 dagen afharden, door ze overdag buiten in de zon te zetten. Na deze periode kunnen de Gele Bosranken op een zonnige plek met goed vochtige en goed waterdoorlatende grond worden gezet. Houd 30 – 45 cm ruimte aan.
Buiten zaaien kan in september - oktober. Zaai op een zonnige plek met goed vochtig gemaakte en goed waterdoorlatende grond. Zaai zeer oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Houd 30 – 45 cm ruimte aan. Laat de temperatuur vooral ’s nachts niet dalen. De ideale temperatuur voor ontkieming ligt rond de 20 graden celcius. Kouder heeft niet veel zin. Dun de jonge plantjes, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 30 – 45 cm. De wortels van Clematis moeten in de schaduw liggen en ook voldoende vochtig worden gehouden. Dit kunt u bereiken door de wortels met mulch te bedekken. U kunt ook schaduwplanten zoals bijv: Hosta, Bosaardbei, Longkruid, Ooievaarsbek, Purperklokje (Heuchera) en Vrouwenmantel onder de Bosrank planten. Dit ziet er leuk uit en zorgt ook voor de broodnodige schaduw bij de wortels van de Gele Bosrank.