Zinnia Thumbelina gemengd is een mooie mix van kleinblijvende zinnia's. Deze exotisch uitziende bloemen in diverse felle kleuren paars, geel, oranje, wit, rood en roze vrolijken elke tuin, bloembak, balkonbak of bloempot op. Thumbelina in het Nederlands vertaalt is Duimelijntje. Zinnia Elegans Thumbelina komt oorspronkelijk uit Mexico. De kleinblijvende bloemen worden niet veel hoger dan 15 cm. De bloei is productief en langdurig. Als de uitgebloeide bloemen regelmatig worden verwijderd, bloeit Zinnia Elegans Thumbelina van juli t/m oktober. Zodra de vorst invalt stopt deze zinnia met bloeien. Zinnia Elegans Thumbelina is een aantrekkelijke, mooie, mengeling van enkele en dubbele bloemen. Deze plant is zeer geschikt voor de border, maar kan ook gemakkelijk in grote bakken, bloempotten, bloembakken en balkonbakken worden gekweekt. Ook een bloem die niet misstaat in de bijen- en vlindertuin of zelfs in verwaarloosde natuurtuinen. Zinnia Elegans Thumbelina is ook een mooie en langhoudende snijbloem en droogbloem. Geef deze plant een zonnige, beschutte, voedselrijke plek met goed waterdoorlatende grond. Ondanks dat deze plant oorspronkelijk uit Mexico komt, kan hij heel gemakkelijk in ons koudere klimaat (Nederland) worden gekweekt. Zinnia Elegans Thumbelina is zeer geliefd bij bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Niet winterharde eenjarige.Hoogte: 15 cm.
Binnen zaaien: eind februari - begin april
Buiten zaaien: eind april - mei
Kiemen: 10 - 15 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 22 °C
Zaaidiepte: ½ cm
Verspenen/verplanten: 4 weken na ontkieming
Plantafstand: 20 - 40 cm
Zaai-afstand in rijen: 20 cm
Standplaats: zeer zonnig - beschut
Bloeiperiode: juli - oktober
Zaai binnen vanaf eind februari in trays gevuld met vochtige potgrond eventueel vermengd met een beetje zand. Zaai de zaden ongeveer ½ cm diep en bedek ze met een zeer dun laagje gezeefde potgrond. Zinnia is namelijk een lichtkiemer. Bedek de trays met het deksel om het vocht binnen te houden. Zet de trays in een warme en vooral lichte kamer. Bij een kamertemperatuur van 18 - 20°C duurt het ongeveer 10 - 12 dagen voordat de zaailingen opkomen. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral de temperaturen 's nachts niet te veel dalen. Verwijder het deksel zodra de zaden opkomen. Verspeen de jonge zaailingen in aparte potten gevuld met potgrond 4 weken na de ontkieming. Wees zeer voorzichtig met de wortels van de zaailingen bij het verplanten. Geef in dit stadium pas water als de bovenste laag van de grond is uitgedroogd. Zet de verpotte planten iets koeler (15 - 18°C) weg totdat ze kunnen worden afgehard.
Na de IJsheiligen, in het midden van mei, kunnen de jonge zaailingen voorzichtig worden afgehard. Zet ze een aantal dagen overdag buiten op een zonnige en beschutte plek of zet ze in een koude bak. Na ongeveer 6 dagen afharden kunnen de zaailingen op een zeer zonnige, beschutte plaats met goede afwatering worden gezet. Zorg dat de grond zeker 30 cm diep goed is losgemaakt en vermeng potgrond met de aarde om extra voeding aan de Zinnia's te geven.
Buiten zaaien in de vollegrond kan vanaf eind april - begin mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Maak de aarde van de beoogde zaaiplaats goed los tot een diepte van 30 cm en vermeng de tuinaarde met potgrond. Zorg voor een zonnige standplaats met beschutting tegen de wind en goed waterdoorlatende grond. Zaai eventueel in rijen die 20 cm van elkaar afliggen. Zaai de zaden ½ cm diep en bedek de zaden met een dun laagje aarde vermengd met potgrond. Houd tussen de zaden een afstand van 5 - 10 cm aan, afhankelijk van de hoogte van de bloemen. Houd de grond vochtig totdat de zaden zijn gekiemd, maar beslist niet te nat. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren uit op 20 - 40 cm, afhankelijk van de hoogte van de bloemen. Geef Zinnia's pas water als de grond rondom de bloemen droog is. Verwijder de dode bloemen regelmatig om nog langer plezier van deze planten te hebben. Het blad van Zinnia's wordt veel gegeten door slakken, bescherm vooral de jonge plantjes tegen slakkenvraat.