Tulppapaver wordt ook wel Klaproos genoemd. Het is een eenjarige die oorspronkelijk uit Turkije (Anatolië) komt. Hij is niet zo bekend als Papaver rhoeas maar ook een leuke plant. De bloemen van de Tulppapaver zijn rood met een zwart hart en groot met een unieke vorm. De vorm is duidelijk tulpachtig, zoals de naam al zegt. Tulppapaver is familie van de papaverfamilie (Papaveraceae) net als: Stinkende Gouwe, Slaapmutsje, Pluimpapaver, Ruige Klaproos, Bleke Klaproos, Reuzenklaproos, Grote Klaproos, Slaapbol, Vingerhelmbloem, Gele Helmbloem en Gewone Duivenkervel. De prachtige Tulppaver heeft het liefst een plekje in de volle zon – half schaduw. Zaai op een plek met goed waterdoorlatende grond en laat de plek vooral een beetje uitdrogen voordat u weer water geeft.
Tulppapaver bloeit erg lang als de uitgebloeide bloemen regelmatig worden verwijderd. Het is een prachtige plant voor in de tuin, border en tussen de wilde bloemen in bijv. een grasveld. Maar deze plant kan ook in een balkonbak, grote pot of ander soort container worden gekweekt. Het is ook nog een prachtige snijbloem. Ook is deze plant zeer geliefd bij bijen en andere nuttige insecten. Hij is ook gemakkelijk te kweken en te onderhouden. Deze plant zaait zichzelf gemakkelijk uit. De bloemblaadjes zijn eetbaar en hebben een enigszins zoete smaak. Leuk om een saaie salade mee op te fleuren. Winterharde eenjarige. Hoogte: 70 – 120 cm.
Binnen zaaien: februari - eind maart
Buiten zaaien: eind maart - eind mei
Kiemtijd: 7 - 28 dagen
Kiemtemperatuur: 10 - 20 ºC
Zaaidiepte: oppervlakkig
Plantafstand: 25 - 35 cm
Standplaats: zonnig - beschut - half schaduw
Bloeiperiode: juni - september
Binnen zaaien kan vanaf februari. Zaai in een tray met goed vochtig gemaakte potgrond. Zaai oppervlakkig en dun en bedek de zaden niet omdat Tulppapaver een donkerkiemer is. Zorg voor een kiemtemperatuur van tenminste 10 C. Kouder heeft geen zin. Zet de trays met een deksel erop om het vocht binnen te houden koel en donker weg. Zorg voor een gelijkmatige temperatuur en laat vooral ’s nachts de temperatuur niet dalen. Afhankelijk van de temperatuur ontkiemen de zaden na 7 - 28 dagen. Verwijder het deksel zodra de zaden zijn ontkiemt. Zet de planten vanaf begin mei voor 10 - 14 dagen overdag buiten in de zon om af te harden. Na deze periode kunnen de planten vanaf midden mei op een zonnige, beschutte plek met goed losgemaakte en goed waterdoorlatende grond worden gezet. Houd goed onkruidvrij.
Buiten zaaien op een zonnige, beschutte plek met goed losgemaakte grond en goed waterdoorlatende grond kan vanaf eind maart. Ook moet de grond vooral niet te voedingrijk zijn, Tulppapaver groeit het beste op arme grond. Verwijder gras, boomwortels, plantwortels en stenen. Zaai de kleine zaadjes oppervlakkig en dun. Het helpt om het donkere, kleine zaad te vermengen met droog zand. Dit helpt om het zaad beter te verspreiden en om te kunnen zien waar u heeft gezaaid. Tulppapaver is een donker kiemer, maar het zaad moet niet bedekt worden. Na het opkomen van het zaad hoeft u niet veel onderhoud te plegen. Bij extreme hitte en droogte moet u de plant water geven. Zaai breedwerpig of in rijen. Na het opkomen van de zaadjes uitdunnen op 25 - 35 cm. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen om langer plezier van de Tulppapaver te hebben. Deze prachtige bloem zaait zichzelf zeer gemakkelijk uit en is dus ook geschikt voor de verwilderde natuurtuin.