Bloemkool Romanesco komt oorspronkelijk uit Italië. Het is een zeer aantrekkelijke, aparte soort met fel limoengroene rozetten. Deze hebben een heerlijke, ietwat nootachtige smaak. Deze soort kan vanaf augustus worden geoogst tot ongeveer december, als het niet te hard vriest. Als ze gestoomd wordt of rauw verwerkt, blijft de vorm en de kleur van deze soort behouden. Dit is niet altijd het geval bij koken. Romanesco smaakt iets zachter dan gewone witte bloemkool.
Bloemkool is een zeer gezonde en veelzijdige groente. Bloemkool bevat o.a. : vitamine C, K, B6, B11, B1, B2 en B3. En de mineralen: kalium, mangaan, molybdeen, fosfor en magnesium. Ook zitter er veel antioxidanten in zoals: rutine, koffiezuur, kaneelzuur en ferulazuur. Er zitten ook veel vezels, wat aminozuren als tryptofaan en weinig calorieën in bloemkool. Het is dus een gezonde groente. U kunt bloemkool koken, stomen, stoven, bakken, grillen, roerbakken, in de oven bereiden, roosteren, frituren en klaarmaken als couscous. Voeg ook eens bloemkool toe aan soepen, gemengde groenten met brocolli, rauw in salades, als snack en gezond voorafje. Bloemkool is heerlijk in combinatie met: kaas, appel, knoflook, bloem, aardappelen, eieren, peterselie, uien, pasta, rundvlees, kip, varkensvlees, rundergehakt, kabeljauw en groenten zoals: paprika, wortel, brocolli, sla, sperziebonen, erwten en courgette. Redelijk winterharde eenjarige.
Binnen zaaien: begin maart - juni
Buiten zaaien: begin april - oktober
Kiemtijd: 5 - 8 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 21 °C
Zaaidiepte: ½ cm
Plantafstand: 45 cm
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: april - eind november
Begin maart kan begonnen worden met binnenshuis of onder glas zaaien in luchtige zaaigrond. De zaadjes moeten met een dun laagje zaaigrond worden afgedekt omdat ze licht nodig hebben om te kiemen. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. De grond licht vochtig houden, maar niet te nat om rotting te voorkomen. 2 - 3 weken voor de laatste nachtvorst kunnen de jonge zaailingen in de volle grond worden gezet. De jonge zaailingen buiten zetten voordat ze 5 weken oud zijn. Dit omdat oudere zaailingen niet voldoende groeikracht hebben. De planten rondom 45 cm ruimte geven, zodat de kolen voldoende ruimte hebben om te groeien.
Als u in december - januari wilt oogsten, moet u de jonge zaailingen eind juni tot eind juli in de vollegrond zetten.
Begin april kan er in de vollegrond worden gezaaid. Zaai in rijen die 60 cm van elkaar verwijderd zijn. De zaadjes moeten met een dun laagje zaaigrond worden afgedekt omdat ze licht nodig hebben om te kiemen. De grond licht vochtig houden. Na 3 - 4 weken de jonge zaailingen uitdunnen tot 1 plantje per plaats.
Bloemkool moet extra bemest worden. Ook moet er voldoende water worden gegeven, vooral bij droogte. Geef 1 keer in de week extra veel water om de plant heen, niet op de plant. Om te voorkomen dat de koolvlieg zijn eitjes legt aan de voet van de plant, kan er een koolkraag worden gemaakt. De jonge larven van deze vlieg eten namelijk de wortels van de planten op. Ook slakken kunnen schade aanrichten. Oogst de bloemkolen door de steel los te snijden en de kool voorzichtig te verwijderen. Bloemkool kan 7 - 10 dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. U kunt bloemkool ook in roosjes verdelen en invriezen.