Bloedzuring wordt in Nederland beschouwd als een “vergeten groente”. Dat is erg jammer, want het is een zeer gezonde, smakelijk en gemakkelijk te kweken bladgroente die ook nog eens zeer snel groeit. Het wordt ook wel Zurkel en Drakenbloed genoemd. Het blad is erg mooi groen met rode aderen en nerven. De smaak van bloedzuring is licht zurig en het blad is heerlijk mals. Het is een zeer gezonde groente. Bloedzuring is lid van de duizendknoopfamilie net als boekweit, rabarber en veldzuring. De plant maakt een klomp aan die gemakkelijk te verdelen is, waardoor 1 plant meerdere planten kan maken. Het is niet alleen een heerlijk smakende plant, maar ook een prachtige aanwinst voor elke tuin. Deze plant kan gemakkelijk worden overwinterd in een koude kas of koude bak.
Bloedzuring is een zeer gezonde groente. Het bevat o.a. vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B, B11 en B12, C, E, K. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, mangaan, magnesium, natrium, seleen en zink. Bloedzuring kan worden gekookt, gestoomd, gestoofd, gebruikt als vervanging van spinazie in allerlei gerechten. Ook kan bloedzuring worden gebruikt in quiches, in frittata, stamppotten, ovenschotels, roerbakgerechten en ook nog worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels en in salades. Kook bloedzuring kort om smaak- en vitamineverlies tegen te gaan. Bloedzuring is heerlijk in combinatie met: varkensvlees, lamsvlees, rundvlees, kip, gehakt, boter, melk, kaas, eieren, room, rookworst, spek, witte wijn, peterselie, bieslook, garnalen, tijm, paprikapoeder, cayennepeper en feta. Bloedzuring is ook heerlijk in combinatie met andere groenten zoals: radijs, veldsla, kropsla, ijsbergsla, erwten, aardappelen, ui, tomaten, spinazie, paprika, zuurkool, sjalotjes, wortelen, sperziebonen, boterbonen en tuinbonen. Hij verliest zijn blad in de winter. Winterharde meerjarige.
Binnen zaaien: maart - mei
Buiten zaaien: mei - juni
Kiemtijd: 8 - 16 dagen
Kiemtemperatuur: 12 - 20 °C
Zaaidiepte: oppervlakkig - ½ cm
Zaai-afstand in de rijen: 30 - 35 cm
Plantafstand: 25 - 30 cm
Standplaats: zonnig, beschut, goede afwatering - beetje schaduw
Oogstperiode: juli - november
Binnen of onder glas zaaien kan vanaf begin maart tot eind mei. Zorg voor goed vochtig gemaakte en luchtige zaaigrond. Zaai in zaaitrays of propegators met deksel. Zaai de zaden dun en oppervlakkig. Bedek de zaden met een zeer dun laagje zaaigrond of druk ze voorzicht in de grond. Houd de goed vochtig en bedek de trays met een deksel om het vocht binnen te houden. Zet de zaden op een niet al te warme plek. Bloedzuring is een lichtkiemer. De optimale temperatuur om de zaden te laten ontkiemen ligt rond de 15 °C. Zorg dat de temperatuur vooral 's nachts niet te veel daalt. Een gelijkmatige temperatuur zorgt voor een betere en snellere ontkieming. Verwijder het deksel zodra de zaailingen kiemen. Zet de jonge zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren en na midden mei (na de IJsheiligen) op een van te voren goed bemeste, zonnige plaats met goede afwatering. Bloedzuring heeft minstens 6 zonuren per dag nodig, maar kan een beetje schaduw verdragen.
Buiten zaaien kan vanaf midden mei (na de IJsheiligen) tot eind juni. Zaai op een van te voren bemeste plaats met veel zon en goede drainage. De ideale pH waarde voor bloedzuring is 5,5 tot 6,8 pH. Zaai deze plant op een zeer zonnige en beschutte plek, maar hij kan wel wat lichte schaduw verdragen. Zaai in rijen die 30 - 35 cm van elkaar afliggen. Zaai spaarzaam en oppervlakkig. Druk of hark de zaden voorzichtig in de grond. Houd de grond goed vochtig en onkruidvrij. Het is ook mogelijk om de zaden breedwerpig te zaaien. Bloedzuring kan op verschillende wijzes worden geoogst. U kunt naar behoefte losse bladeren plukken om deze te gebruiken in bijv. salades, stamppotten en als vervanger van spinazie. Pluk hiervoor zo veel mogelijk de jongste en kleine bladeren omdat deze malser zijn en beter smaken. Het is ook mogelijk om een grotere hoeveelheid bloedzuring te oogsten. Snij of pluk een grotere hoeveelheid blad met stengels. Laat hierbij ongeveer 5 - 8 cm van de planten staan, op deze manier kan de plant verder groeien, zodat u later weer van dezelfde planten kunt oogsten. Eet de geoogste bloedzuring zo snel mogelijk, eenmaal geoogst kan het blad niet lang worden bewaard. Het is wel mogelijk om de bloedzuring in te vriezen. Op deze manier kan bloedzuring wel 6 maanden worden bewaard. Het is ook mogelijk om kleinere hoeveelheden bloedzuring in grote potten te kweken. Zaai kleinere hoeveelheden achter elkaar om de oogstperiode te verlengen. Door zowel binnen en buiten in potten en kassen te kweken is het mogelijk om het hele jaar door bloedzuring te oogsten.