Komkommerkruid wordt ook wel Bernagie genoemd. Dit komkommerkruid is biologisch gekweekt. Dit oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied afkomstige kruid heeft een frisse, lichte komkommerachtige smaak. Het staat bekend om zijn hartversterkende en vochtafdrijvende eigenschappen en het wordt dan ook in de natuurgeneeskunde toegepast.
Ook wordt dit kruid in de keuken gebruikt. De aantrekkelijke blauwe bloemetjes worden als decoratie gebruikt en het grijsgroene behaarde blad wordt vers en fijn gesneden gebruikt in salades en bij visgerechten. Het kan ook worden toegevoegd aan bijvoorbeeld soepen en sauzen, maar dan pas op het laatste moment zodat er geen smaakverlies ontstaat. Deze decoratieve plant met zijn opvallende blauwe bloemetjes en grijsgroen behaarde blad en stengel is tevens een zeer geliefde tuinplant die druk wordt bezocht door bijen. Eenjarige. Hoogte: 45 - 90 cm.
Buiten zaaien: maart - juni
Kiemtijd: 7 - 12 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 22 °C
Zaaidiepte: 1 cm
Plantafstand: 40 - 50 cm
Standplaats: zonnig - halfschaduw
Dagen tot oogst: 50
Buiten zaaien kan vanaf eind maart - juni. Zaai op een zonnige plaats met half schaduw en goed vochtig gemaakte en goed waterdoorlatende grond. Zaai spaarzaam en ongeveer 1 cm diep. Bedek de zaden met een laagje zaaigrond. Houd de zaden goed vochtig en onkruidvrij. Laat de zaden tijdens de kieming niet uitdrogen.
Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren uit op 20 cm. Bescherm ze tegen eventuele nachtvorst. Deze decoratieve tuinplant is zeer aantrekkelijk voor allerlei soorten bijen en vlinders. Komkommerkruid kan zichzelf heel gemakkelijk uitzaaien. De aantrekkelijke, blauwe bloemetjes kunnen worden gegeten. Gebruik ze bijvoorbeeld in salades.