Spitskool Kalibos is een opvallende en zeer mooie biologisch gekweekte spitskoolsoort. Deze kool is rood gekleurd (paars) en heeft een prachtige spitse vorm. Het blad is zeer smakelijk, mals, zacht en zoet. Spitskool is meestal gemakkelijker te verteren dan Witte Kool. De kolen kunnen per stuk wel 1½ kilo wegen. Deze middelvroege soort heeft tussen de 90 - 120 dagen nodig oogst klaar te zijn. Spitskool Kalibos is lid van de kolenfamilie ( Brassicaceae) net als: Bloemkool, Boerenkool, Broccoli, Koolrabi, Mergkool, Palmkool, Romanesco Bloemkool, Sierkool, Rode Kool, Savooiekool, Witte Kool en Spruitjes. Spitskool is een zeer gemakkelijk te kweken groente, die in elke moestuin en groentetuin een plekje verdient.
Spitskool is een zeer gezonde groente. Spitskool bevat o.a. de volgende vitamines en mineralen. Vitamines: A, B1, B2, B3, B5, B6, B11, C, E en K. En de volgende mineralen: calcium, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium, natrium, selenium en zink. Ook bevat spitskool veel voedingsvezels en weinig calorieën. Kortom spitskool is een zeer gezonde groente. Spitskool is ook een veelzijdige groente. Spitskool kan worden gekookt, gebakken, gewokt, gestoomd, gestoofd, geroosterd, gesmoord, in de oven worden bereid en rauw worden gebruikt als rauwkost, als Kimchi en in salades (coleslaw). Ook kan spitskool worden toegevoegd aan stoofschotels, stamppotten, soepen, ovenschotels en aan diverse andere gerechten. Ook kan spitskool worden gevuld met bijv. gehakt (spitskoolrolletjes). Spitskool smaakt heerlijk in combinatie met: gehakt, varkensvlees, rundvlees, lamsvlees, kip, tonijn, zalm, room, kaas, eieren, feta, noedels, bami, pasta, rijst, spekjes, appel, kerriepoeder, gember, tofu, citroen, ham, rookworst, kokosmelk, cashewnoten en knoflook. Spitskool is ook goed te combineren met andere groentes zoals: paprika, rode kool, bloemkool, broccoli, wortel, chinese kool, rettich, champignons, prei, ui, lente-ui, tomaten, sperziebonen, aardappels en pompoen. Spitskool wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken, Russische keuken, Poolse keuken e.d. Helaas verdwijnt de aparte felle rode (paarse) kleur tijdens het koken. De kleur wordt minder intens net als bij rode kool. Spitskool kan ongeveer 1 week in de koelkast worden bewaard. Dit geld voor de hele kool, als de spitskool eenmaal is gesneden, kan hij het beste zo snel mogelijk worden opgegeten. Winterharde eenjarige.
Buiten zaaien: maart - mei
Kiemtijd: 10 - 15 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 20 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Zaai-afstand rijen: 15 - 20 cm
Plantafstand: 50 - 60 cm
Standplaats: zonnig - beschut
Dagen tot oogst: 90 - 120
In maart - mei kan er in de volle grond worden gezaaid in een geprepareerd en goed bemest zaaibed. Zaai dun en ½ - 1 cm diep in rijen die 15 - 20 cm van elkaar afliggen. Bedek de zaden met een laagje zaaigrond. Het kiemen duurt 10 - 15 dagen, afhankelijk van de temperatuur. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Dun de zaailingen uit op 10 cm, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Omdat deze kool zeer groot kan worden, heeft hij veel ruimte nodig. Zet de zaailingen zodra zij 15 cm groot zijn op hun vaste plaats en geef elke plant 50 - 60 cm ruimte. Zorg voor een zonnige, vooraf goed bemeste plek met wat beschutting tegen de wind. Zorg ook voor goed waterdoorlatende grond.
Bescherm ze goed tegen vogels, slakken en ander ongedierte. Bescherm de jonge plantjes met netten tegen duiven. Net als alle andere koolsoorten heeft spitskool veel water en voeding nodig tijdens de groei. Maar pas op: te veel water binnen korte tijd kan er voor zorgen dat de kolen scheuren en later rotten. Zaai en zet geen kool in grond waarop het jaar daarvoor ook al koolsoorten hebben gestaan.
Zaai, om langer door te oogsten, kleine hoeveelheden verspreid na elkaar. De kool kan geoogst worden als de krop stevig is. Snijd de stam net boven de laagste bladeren af met een mes of verwijder de hele kool met behulp van een riek. Spitskool kan goed ingevroren worden. Spitskool kan in zijn geheel ongeveer 1 week in de koelkast worden bewaard. Gesneden spitskool moet zo snel mogelijk worden opgegeten.