Neckargold is een stokslaboon. Dit betekend dat het een hoge soort is. Het is een biologisch gekweekte, heerlijk smakende, botergele stokslabonensoort. Hij wordt ook wel spekboon genoemd. De dunne, gele en malse peulen kunnen wel max. 25 cm lang zijn. Geef deze bonen een stevige ondersteuning d.m.v. gaas of bamboestokken. Je kunt ze ook langs een touw laten opklimmen. Oogst de peulen van juli t/m september minimaal 2 x per week om doorgroeien te bevorderen. Deze soort geeft de meeste opbrengst als ze in de kas wordt gekweekt.
Neckargold kan worden gekookt als aparte groente, in soepen, in stoofschotels, wokschotels, Indonesische gerechten (Sambal goreng Boontjes) en in pastasauzen en andere Italaanse gerechten. Kortgekookt smaken ze heerlijk in salades en slaatjes. Ze kunnen goed worden bewaard in de diepvries of enkele dagen in de groentela van de koelkast. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 200 - 250cm.
Binnen zaaien: april
Buiten zaaien: midden mei
Kiemen: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur.: 18 - 22 °C
Zaaidiepte: 3 - 4 cm
Plantafstand: 20 - 30 cm
Plantafstand tussen rijen: 40 cm
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: juli - september
Voor een vroege oogst kan er binnen worden gezaaid vanaf april. Zaai in individuele potten 3 - 4 cm diep en bedek de zaden goed met zaaigrond. Dit zijn namelijk donkerkiemers. Houd de zaden vochtig en warm. Zorg dat de temperaturen niet te veel dalen, vooral 's nachts. In mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kunnen de zaailingen in de volle grond worden gezet. Houd 20 - 30 cm ruimte aan. Bescherm de zaailingen goed tegen slakken en ander ongedierte.
In midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kan er in de volle grond worden gezaaid op een warme, zonnige plaats in goed gedraineerde grond. Bedek de zaden goed met een laag (3 - 4 cm) zaaigrond. Peulvruchten kunnen heel slecht tegen koude grond. Zorg ervoor dat de grond voldoende is opgewarmd. Zorg voor ondersteuning van de planten. Geef de plant extra voeding zodra hij gaat bloeien. Bonen hebben een hekel aan koude grond.