Stokboon Lingua di Fuoco 3 is een zeer decoratieve, aparte, ongewoon uitziende, biologisch gekweekte en heerlijk smakende stokboonsoort. Dit is de klimmende versie van het oude Italiaanse Lingua di Fuoco ras. Deze soort komt oorspronkelijk uit Italië. Deze boon wordt ook wel Borlotto, Borlotti of Pintoboon genoemd. Deze plant produceert een overvloed aan prachtige, decoratieve, wit met roodgespikkelde peulen met daarin witte bonen met rode spikkels. De peulen kunnen als ze jong zijn in zijn geheel worden gegeten of later worden geoogst voor de decoratieve, heerlijk smakende bonen. Deze vroege en zeer productieve soort produceert een overvloed aan heerlijk malse, heerlijk smakende, grote, lange witte peulen met rode spikkels. De bonen in de peulen zijn ook wit met rode spikkels. De peulen kunnen in zijn geheel worden gegeten als de peulen jong worden geoogst. Ook de witte bonen in de peulen kunnen worden gegeten als droogboon.
Gebruik deze heerlijk smakende boon als peul in soepen, stoofschotels, roerbakgerechten, pastasauzen, ovengerechten, in stamppotten, als aparte groente. Gebruik de binnenste bonen in soepen, stoofschotels, roerbakgerechten, pastasauzen, ovengerechten, in winterse gerechten met bonen, in stamppotten, kort gekookt in salades en als aparte groente. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 200 - 250 cm.
Voorweken: ja
Binnen zaaien: vanaf april
Buiten zaaien: midden mei
Kiemen: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 22 °C
Zaaidiepte: 3 - 4 cm
Plantafstand: 50 - 75 cm
Standplaats: zonnig en beschut tegen de wind
Dagen tot oogst: 55 - 70
Week de zaden, eventueel 24 uur voor het zaaien voor in lauwwarm water. Dit zorgt voor een snellere en gelijkmatigere kieming. Zaai binnen voor een vroege oogst vanaf april in aparte potjes. Zaai per potje 1 zaadje in goed vochtig gemaakte potgrond. Zaai in het midden van het potje ongeveer 3 - 4 cm diep en bedek het zaad met een dikke laag grond. Lingua di Fuoco 3 is namelijk een donkerkiemer. Zet weg in een warme ruimte. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk tussen 18 - 22 °C. Laat de temperatuur vooral 's nachts niet dalen. Dek de potjes eventueel af met huishoudfolie om het vocht binnen te houden. Verwijder het huishoudfolie als de zaailingen opkomen. Laat de zaailingen begin mei 10 - 14 dagen overdag afharden op een zonnige beschutte plaats. Zet ze hierna op een zonnige, beschutte plaats met ondersteuning.
Zaai buiten vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst en de grond is opgewarmd in de lentezon. Bonen haten koude grond. Dit stopt hun groei. Zaai ongeveer 3 - 4 cm diep en bedek de zaden met een dikke laag grond. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren uit op 50 - 75 cm ruimte. Oogst de bonen zodra zij ongeveer 25 cm lang zijn en knip ze voorzichtig van de planten. Geef voldoende water en zorg voor ondersteuning.