De Beemdooievaarsbek is een winterharde, maar niet wintergroente vaste plant uit de ooievaarsbekfamilie (Geraniaceae) net als Reigersbek, Rotsooievaarsbek, Robertskruid en Rozenpelargonium. De naam Geranium komt van het Griekse woord Geranos, wat Kraanvogel betekent. Hij komt oorspronkelijk uit West-Europa en Azië. Maar inmiddels komt de plant zowel in Nederland als België voor in het wild en wordt hij ook gekweekt in tuinen. Het is een winterharde meerjarige, die in de winter wel zijn blad verliest. De bloemen zijn bleek blauwpaars en het blad is heerlijk geurend en middelgroen. Deze plant heeft voedselrijke en kalkrijke grond nodig. Verder kan hij op verschillende grondsoorten worden gekweekt zoals: leem, klei, zavel of zandgrond. De standplaats moet zonnig met half schaduw zijn.
De Beemdooievaarsbek moet na de bloei worden teruggesnoeid om ervoor te zorgen dat de plant nog een keer bloeit (vanaf september). Hij kan goed tegen luchtvervuiling en tegen zeewind. Deze plant is zeer geschikt voor de plantenborder, verwilderde tuinen en voor bijen- en vlindertuinen. Beemdooievaarsbek is zeer goed te combineren met: Knoopkruid, Margriet, Blauwe Knoop, Beemdkroon, Brunel, Boslathyrus, Muskuskaasjeskruid, Wilde Cichorei en Wilde Marjolein. Deze plant is zeer geliefd bij bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Ook is het een drachtplant voor hommels, vlinders (diverse Blauwtjes, Bonte Beer, gehakkelde Aurelia en Moeras Parelmoervlinder) en verschillende honingbijen en hommelsoorten. Van de Beemdooievaarsbek zijn de bloem, het blad en het zaad eetbaar. Deze plant bloeit van juni t/m augustseptember. Winterharde meerjarige. Hoogte: 30 - 90 cm.
Binnen zaaien: half januari - begin maart
Buiten zaaien: augustus - oktober
Kiemtijd: 30 - 90 dagen
Kiemtemperatuur: 5 - 15 °C
Zaaidiepte: ¼ - ½ cm
Verplanten/ verpotten: begin mei
Plantafstand: 50 - 60 cm
Standplaats: zonnig - half schaduw
Bloeiperiode: juni - september (het 2e jaar na zaaien)
Omdat de zaden van de Beemdooievaarsbek erg hard zijn, is het handig om de zaden een beetje op te schuren met wat schuurpapier. Dit heet scarificeren of scarificatie. Dit zorg voor een snellere ontkieming. Binnen zaaien kan vanaf half januari - begin maart. Zorg voor een kiemtemperatuur rond 5 - 15 °C. De Beemdooievaarsbek is namelijk een koudekiemer. Bij het kiemen moet u wel veel geduld hebben en het zaaisel zeker niet te snel weggooien omdat het ontkiemen gemakkelijk 1 - 3 maanden kan duren. Vanaf begin mei, als de zaailingen groot genoeg zijn (ongeveer 7½ cm) om ze te hanteren, kunnen ze in grotere, aparte potjes worden gezet. Zet ze hierna vanaf begin mei ongeveer 10 - 14 dagen overdag buiten. Hierdoor wennen ze geleidelijk aan de buitenomstandigheden. Zet ze vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, buiten op een kalkrijke, zonnige plaats met wat half schaduw. De bodem moet voedselrijk, vochtig en goed watervasthoudend zijn. Zet de Beemdooievaarsbek vanaf september op zijn vaste plaats. Houd tussen de planten 50 - 60 cm aan.
Buiten zaaien kan vanaf augustus - oktober. Het voordeel hiervan is, dat de zaden een natuurlijke koudeperiode meemaken wat helpt bij de kieming. Een eventueel sneeuwdek heeft als voordeel dat de zaden gemakkelijk op de juiste temperatuur blijven en ook vochtig blijven. Zorg voor een goed vochtige, kalkrijke, voedselrijke plaats met zon en half schaduw. De gemakkelijkste methode om de Beemdooievaarsbek te zaaien is buiten in de herfst. En er daarna eigenlijk niet meer naar om te kijken. De plant komt dan in het voorjaar vanzelf te voorschijn. Hij hoeft dan ook niet meer te worden omgeplant. De Beemdooievaarsbek bloeit pas in het 2e jaar na zaaien vanaf juni. Snoei de planten direct na de bloei, op deze manier kan er nog een 2e bloei vanaf september komen. Het blad van deze winterharde meerjarige sterft in de herfst af om in het voorjaar weer te voorschijn te komen. Deze plant is een zeer geliefde plant bij vlinders, bijen en andere nuttige insecten. Het is ook een waardeplant voor verschillende vlinders zoals: Bruin Blauwtje, Geranium Blauwtje, Icarus Blauwtje, Bonte Beer, Moeras Parlemoervlinder en de Gehakkelde Aurelia. En voor verschillende bijen- en hommelsoorten.