Basilicum Red Rubin is een paarsrode basilicum soort. Basilicum is een keukenkruid dat veel in de Italiaanse en andere Mediteraanse keukens wordt gebruikt. Het blad van Red Rubin is erg smaakvol, heerlijk geurend en licht tot donkerpaars-rood gekleurd. De kleur wordt donkerder in de zon. Het is een zeer decoratieve plant die ook in uw bloemenborder een mooi plekje verdient. Laat deze basilicum niet te lang meekoken, omdat dit zorgt voor smaakverlies. Gebruik dit kruid vers en klein gesneden om een net gekookt gerecht een heerlijk smaak accent te geven.
Basilicum is een onmisbaar keukenkruid in de Italiaanse en andere Mediteraanse keukens. Het is het belangrijkste bestanddeel van zelfgemaakte pesto. Ook smaakt het heerlijk in pastasauzen, soepen, salades, marinades, allerlei verschillende Italiaanse gerechten en in salade Caprese. Basilicum is heerlijk in combinatie met tomaten, aubergines, courgette, knoflook en kaas. Om smaakverlies te voorkomen dient u basilicum Red Rubin niet te lang te verwarmen. U kunt deze basilicum wel op het laatste moment toevoegen aan warme gerechten. Voeg basilicum Red Rubin vers en fijn gesneden op het laatste moment toe aan pastasauzen, soepen, marinades, omeletten en op pizza's. Niet winterharde eenjarige.
Binnen zaaien: vanaf april
Buiten zaaien: vanaf mei
Kiemen: 7 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 22 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Plantafstand: 20 - 25 cm
Standplaats: zonnig en beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 70 dagen
Binnen voorzaaien kan vanaf april. Gebruik zaaitrays gevuld met vochtig gemaakte potgrond. Zaai dun en oppervlakkig. Druk de zaden voorzichtig aan, maar bedek ze niet. Basilicum is een lichtkiemer. Bevochtig het zaaisel voorzichtig met een plantenspuit, om de zaden niet te verstoren. Bedek de trays met een deksel om het vocht binnen te houden. Houd de kiemtemperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen.
Verwijder het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verplant de jonge zaailingen, zodra ze groot genoeg zijn om te hanteren in aparte potten. Zet ze begin mei, voor ongeveer 10 - 14 dagen, overdag buiten op een zonnige en beschutte plaats om af te harden. Hierna kunnen de planten vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, buiten op een zonnige en beschutte plaats worden gezet. Houd ze 20 - 25 cm apart.
Zaai de zaden buiten vanaf midden mei, zodra de kans op nachtvorst is geweken. Zorg voor een zonnige en beschutte plaats. Zaai dun en oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan. Niet bedekken, want basilicum is een lichtkiemer. Zorg voor een zonnige plek met beschutting. Dun de jonge zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren uit op 20 - 25 cm. Geef vooral tijdens de kieming en bij droogte voldoende water. Laat basilicum in ieder geval nooit uitdrogen. Pluk het blad vanaf de top regelmatig om de doorgroei van het blad te bevorderen. Basilicum heeft vooral veel licht, warmte en water nodig voor een optimale groei. Een minimum van 5 - 6 uren zonlicht is noodzakelijk voor gezonde planten.