Italiaanse Basilicum zaden kopen
Italiaanse Basilicum is een keukenkruid dat veel in de Italiaanse en andere Mediteraanse keukens wordt gebruikt. Het is een onmisbaar onderdeel van pesto. Het smaakt ook heerlijk in pastasauzen, soepen, salades en allerlei andere Italiaanse gerechten. Italiaanse Basilicum moet u niet te lang laten meekoken. Gebruik dit kruid vers en klein gesneden om een net gekookt gerecht een heerlijk smaak accent te geven. Gebruikt u vaak Basilicum in uw gerechten? Zelf Italiaanse Basilicum zaaien is dan een goed idee. Koop uw Italiaanse Basilicum zaden online bij 123zaden.
Italiaanse Basilicum kweken
Italiaanse Basilicum kweken begint met het zaaien van Italiaanse Basilicum zaden. Bij 123zaden kunt u gemakkelijk en eenvoudig Italiaanse Basilicum zaden kopen. U kunt vanaf begin april binnen voorzaaien in een zaaitray met deksel. Vul de zaaitray met vochtige potgrond. Omdat Italiaanse Basilicum een lichtkiemer is, is het belangrijk om de zaden oppervlakkig te zaaien en ze voorzichtig aan te drukken. Bedek de zaden niet. Gebruik een plantenspuit om het zaaisel voorzichtig vochtig te houden, het voordeel hiervan is dat de zaden niet worden verplaatst. Houd het zaaisel vochtig, maar niet te nat om rotting te voorkomen. Na het zaaien van de Italiaanse Basilicum zaden duurt het 7 tot 21 dagen tot de zaden ontkiemen. Vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kunt u de zaden direct buiten in de vollegrond of in grote potten zaaien. Zorg voor een zonnige, beschutte standplaats met een goede afwatering. Laat uw Italiaanse Basilicum planten nooit uitdrogen. Pluk het blad vanaf de top regelmatig om de doorgroei van het blad te bevorderen. Italiaanse Basilicum heeft een minimum van 5 tot 6 uren zonlicht per dag nodig. U kunt Italiaanse Basilicum ook binnen in grote potten kweken. Het voordeel hiervan is, dat u naar behoefte verse Italiaanse Basilicum kunt plukken voor uw gerechten. Geef deze planten water op een schotel en niet op de grond. Italiaanse Basilicum is een niet winterharde eenjarige plant. Als u Italiaanse Basilicum zaden koopt bij 123zaden krijgt u altijd een duidelijke en uitgebreide zaaihandleiding meegestuurd. Hierdoor kunt u succesvol uw eigen Italiaanse Basilicum kweken.
Italiaanse Basilicum gebruiken
Italiaanse Basilicum is een keukenkruid dat zeer populair is binnen de Italiaanse en andere Mediteraanse keukens. Het is heerlijk in combinatie met tomaten, aubergines, courgette, knoflook en kaas. Gebruik Italiaanse Basilicum koud in pesto, salades en in salade Caprese. Omdat Italiaanse Basilicum veel smaak verliest tijdens het koken, kunt u het beter niet te lang laten meekoken. Italiaanse Basilicum kan wel op het laatste moment worden toegevoegd aan warme gerechten. Voeg Italiaanse Basilicum vers en fijn gesneden op het laatst toe aan pastasauzen, soepen, marinades, omeletten en op pizza's. Italiaanse Basilicum is een gemakkelijk te kweken keukenkruid. Als u dit kruid vaak gebruikt is het een goed idee om het zelf te zaaien. U kunt uw Italiaanse Basilicum zaden gemakkelijk en snel bij 123zaden.nl bestellen!
Binnen zaaien: vanaf april
Buiten zaaien: vanaf mei
Kiemen: 7 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 22 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Plantafstand: 20 - 25 cm
Standplaats: zonnig en beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 70 dagen
Binnen voorzaaien kan vanaf april. Gebruik zaaitrays gevuld met vochtig gemaakte potgrond. Zaai dun en oppervlakkig. Druk de zaden voorzichtig aan, maar bedek ze niet. Basilicum is een lichtkiemer. Bevochtig het zaaisel voorzichtig met een plantenspuit, om de zaden niet te verstoren. Bedek de trays met een deksel om het vocht binnen te houden. Houd de kiemtemperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen.
Verwijder het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verplant de jonge zaailingen, zodra ze groot genoeg zijn om te hanteren in aparte potten. Zet ze begin mei, voor ongeveer 10 - 14 dagen, overdag buiten op een zonnige en beschutte plaats om af te harden. Hierna kunnen de planten vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, buiten op een zonnige en beschutte plaats worden gezet. Houd ze 20 - 25 cm apart.
Zaai de zaden buiten vanaf midden mei, zodra de kans op nachtvorst is geweken. Zorg voor een zonnige en beschutte plaats. Zaai dun en oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan. Niet bedekken, want basilicum is een lichtkiemer. Zorg voor een zonnige plek met beschutting. Dun de jonge zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren uit op 20 - 25 cm. Geef vooral tijdens de kieming en bij droogte voldoende water. Laat basilicum in ieder geval nooit uitdrogen. Pluk het blad vanaf de top regelmatig om de doorgroei van het blad te bevorderen. Basilicum heeft vooral veel licht, warmte en water nodig voor een optimale groei. Een minimum van 5 - 6 uren zonlicht is noodzakelijk voor gezonde planten.
Aantal planten per vak: 4 |
|
Aantal zaden per vak: 8 |
Afmeting vak: 30 x 30 cm |
Plantafstand: 15 cm |
Binnen zaaien: vanaf april |
Buiten zaaien: vanaf mei |
Zaaidiepte: 2 - 3 mm |
Kiemtijd: 7 - 21 dagen |
Kiemtemperatuur: 18 - 22°C |
Standplaats: zonnig en beschut tegen wind |
Dagen tot oogst: 90 |
Begin met het maken, plaatsen, vullen en prepareren van uw 4kante moestuinbak. Zaai binnen vanaf april in kleine stekpotjes met goed vochtig gemaakte speciale zaaigrond. Zaai per potje 2 zaadjes per gaatje in het midden en druk dit voorzichtig aan omdat basilicum een lichtkiemer is. Zorg voor een zo gelijkmatig mogelijke temperatuur en houd de grond goed vochtig. Knip per potje 1 zwakste zaailing weg, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Hard de zaailingen eind april - begin mei overdag buiten af. Na 15 mei kunt u de plantjes in uw gereedstaande bak planten.
Buiten zaaien kan vanaf begin mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zaai per vak 2 zaadjes per gaatje in uw goed vochtig gemaakte zaaigrond en druk de zaden voorzichtig aan. Knip de zwakste zaailing weg, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Geef regelmatig water en verwijder het eventueel opkomende onkruid.
Oogst regelmatig van uw basilicum om doorgroeien te bevorderen. Knip of pluk de jonge toppen van de planten. Basilicum kan niet worden bewaard en moet vrijwel direct na het plukken worden gebruikt. Zet ook eens wat potten gevuld met basilicum in uw keukenvensterbank.