Asperge Precoce de Argentuil komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het is een oud Frans ras dat is gekweekt uit het 18e eeuwse Purple Dutch ras. Deze soort wordt in Frankrijk gebleekt door ze onder de grond te laten groeien. De ongebleekte asperges zijn licht groen met wat rozepaars en dik met een uitstekende smaak en malse topjes. Deze soort kan van maart tot juni buiten worden gezaaid. Asperge Precoce de Argentuil kan in het 2e jaar al helemaal worden geoogst.
Asperges zijn zeer gezond en veelzijdig. Asperges bevatten o.a.: vitamine A, B1, B2,B3, B5, B6, B11, C, E en K. En de mineralen fluor, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium, mangaan, natrium, selenium en zink. Ook bevatten Asperges heel weinig calorieën en vet. U kunt Asperges koken, stomen, wokken, in de oven bereiden en kort gekookt in salades gebruiken of in heerlijke hapjes. Restjes Asperges zijn ook heerlijk in zelfgemaakte Aspergesoep. Klassiek is natuurlijk de combinatie van Asperges met ham en eieren. Maar Asperges zijn ook heerlijk in combinatie met: kaas, pasta, honing, balsamico, garnalen, beenham, pijnboompitten, eieren, zalm, kip, Parmezaanse kaas, citroen, knoflook, aardappelen, truffel, uien, geitenkaas, sojasaus, sinaasappel, noten, rozemarijn, tijm, risotto, amandel en kreeft. En met diverse andere groenten zoals: wortel, mais, spinazie, champignons, rucola, sla, tomaten, peultjes, paprika, prei en courgettes. Semi-winterharde meerjarige.
Voorweken: 24 uur
Binnen zaaien/ buiten zaaien onder glas: begin februari - midden maart
Buiten zaaien: midden maart - begin april
Kiemtijd: 14 - 28 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 21°C
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Plantafstand: 30 - 45 cm
Standplaats: zonnig - half schaduw
Oogstperiode: vanaf het 2e jaar eind april - midden juni
Laat de zaden 24 uur voor u gaat zaaien weken in lauwwarm water. Zaai vanaf begin februari binnen in individuele potten, gevuld met vochtige potgrond, 2 - 3 zaden per pot. Bedek de zaden met 1 - 1½ cm zaaigrond. Zet de potten in een warme ruimte of propagator. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat de temperatuur vooral 's nachts niet dalen. Bedek de potjes met zaden eventueel met wat huishoudfolie om het vocht binnen te houden. Houd goed vochtig tijdens de kieming, maar niet te nat om rotten van de zaden te voorkomen. Verwijder het huishoudfolie als de zaailingen opkomen. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit tot 1 sterkste per pot. Buiten zaaien onder glas kan vanaf begin februari. Week de zaden 24 uur voordat u gaat zaaien, voor in lauwwarm water. Zaai op een zonnige plaats met half schaduw. Houd 30 - 45 cm ruimte aan. Houd goed vochtig en onkruidvrij.
Hard de zaailingen af, door ze vanaf begin mei 10 - 14 dagen overdag buiten in de zon te zetten. Vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kunt u de zaailingen in de vollegrond buiten zetten. Zorg voor een zonnige plaats met half schaduw en goed waterdoorlatende, niet heel erg zure grond en houd een plantafstand van 30 - 45 cm aan. Houd onkruidvrij en vochtig. Geef de planten in augustus voldoende mest. Dit zijn namelijk planten die veel voeding nodig hebben.
Buiten zaaien kan vanaf midden maart. Zaai op een goed bemest en goed losgemaakt zaaibed met goed waterdoorlatende (zand) grond. Zaai in rijen die ongeveer 10 cm uit elkaar liggen, om de 5 cm een zaadje. Bedek de zaden met een laag zaaigrond. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Zet de planten in het 2e jaar na zaaien vanaf begin februari op hun definitieve plaats. Zorg voor een zonnige plek met half schaduw en een goede afwatering. U kunt Asperges het beste op lichte (zand) grond en niet heel erg zure grond kweken. Bedenk goed dat uw planten voor lange tijd (vaste plant) op dezelfde plaats blijven staan. Zorg voor een plantafstand van 35 - 40 cm.
Oogst de Asperges pas in het tweede jaar. In dit jaar kan er een beetje worden geoogst en in het derde jaar kunnen alle planten worden geoogst. Oogst ze door ze met een hooivork op te graven uit de bedden. Gebruik de Asperges het liefst dezelfde dag. Ze kunnen eventueel een paar dagen in een vochtige gemaakte schone theedoek gewikkeld in de koelkast worden bewaard.