Artisjok Violet de Provence komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Dit oude, populaire en zeer betrouwbare ras produceert dikke, brede bloemknoppen met paars - groen blad met bordeauxrode tot donker paarse schubben. Als groente eet men de vlezige kroonbladeren en de bodem van de bloemknop nadat het hooi hierin is verwijderd.
Kook de bodem en de bloemschubben met wat water en citroensap. Dit is ook een decoratieve tuinplant met paars-groen blad. Bescherm de plant goed in de winter tegen vorst en koude, dan overleeft hij de winter wel. Semi-winterharde meerjarige. Hoogte: 100 - 150 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Buiten zaaien: april - juni
Zaaidiepte: 2 - 3 cm
Kiemtijd: 1½ - 3 weken
Kiemtemperatuur: 15 - 20 °C
Plantafstand: 100 cm
Standplaats: zonnig - goede afwatering
Oogstperiode: september - oktober
Zaai vanaf februari binnen in individuele potten 2 zaden per pot 2-3 cm diep. Bedek de zaden goed met een laag zaaigrond omdat artisjokken donkerkiemers zijn. Zet de potten op een warme plaats of in een propagator. Zodra de zaailingen, groot genoeg zijn om te hanteren moeten ze worden uitgedund naar 1 sterke zaailing per pot.
In mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kunnen de zaailingen op 1 meter afstand van elkaar op hun vaste plaats worden gezet. Zet de zaailingen op een warme, zonnige plaats met een goede drainage. Houd ze goed onkruidvrij en vochtig.
Vanaf april, zodra de temperatuur overdag ongeveer 15 °C is, kan er in de volle grond worden gezaaid op een zonnige plaats met een goede drainage. Zaai de zaden ongeveer 3-5 cm diep en bedek ze goed met zaaigrond. Zodra de zaailingen 15 cm groot zijn, moeten ze worden uitgedund tot ongeveer 1 meter ruimte.
De artisjokken kunnen worden geoogst als de bloemknoppen groot, maar nog steeds gesloten zijn. Snijd de bloemknop samen met een stukje van de stengel af. Gebruik de artisjokken het liefst dezelfde dag. Eventueel kunt u verlepte exemplaren opfrissen door ze in koud water te leggen.