Andijvie Nummer Vijf 2 is een biologisch gekweekte, heerlijk malse, breedbladige andijviesoort. Deze soort heeft heerlijk breed, donkergroen, mals blad met een heerlijke smaak en een zeer goed gevuld hart. Deze oude veelgebruikte soort groeit redelijk langzaam en is goed bestand tegen in het zaad schieten en kan ook bij koud en nat weer goed worden gekweekt.
Deze heerlijke, malse groente is zeer veelzijdig en gemakkelijk te kweken. Gebruik andijvie in salades, roerbak gerechten, ovenschotels, stoofschotels en stamppotten. De licht bittere smaak van andijvie combineert zeer goed met kaas, spek, aardappels, sla, vis, vlees en zoetere groente zoals wortel, tomaat en paprika. Winterharde eenjarige
Binnen zaaien/ onder glas: maart - mei
Buiten zaaien: juni - september
Kiementijd: 12 - 15 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 20°C
Zaaidiepte: ½ cm
Plantafstand: 30 cm
Plantafstand tussen de rijen: 15 cm
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: mei - december
Voor een zeer vroege oogst kan al vanaf maart onder glas worden gezaaid bij een temperatuur van 14 - 16°C. Zaai in rijtjes op 15 cm afstand van elkaar kleine hoeveelheden tegelijk en herhaal dit ongeveer elke 3 weken. Bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren kunnen ze worden uitgedund of uitgeplant op een zonnige, bemeste plaats met goed waterdoorlatende grond.
Zaai vanaf juni in de vollegrond op een zonnige, bemeste plaats met goed waterdoorlatende grond. Bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Houd ongeveer 30 cm ruimte aan zodat er mooie kroppen kunnen worden gevormd. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Oogst de andijvie op de dag dat uw het wilt eten, omdat andijvie niet zo goed bewaard kan worden. Dit in verband met vitamine C die bij bewaren snel verdwijnt.
Geef de zaailingen extra bloedmeel om de vorming van blad te stimuleren. Sommige andijviesoorten schieten vooral in de zomer snel in het zaad. Dit kan worden voorkomen door in het voorjaar en de herfst te zaaien en te oogsten voordat het zeer warm wordt. Om de 3 weken een kleine hoeveelheid zaaien zorgt voor een voortdurende aanvoer van verse andijvie. Houd de grond vooral bij droogte goed vochtig. Geef hierbij water rond de plant en niet op de plant. Laat andijvie niet uitdrogen hierbij kunnen vooral de randen van het blad bruin en dor worden (het zogenaamde rand). Deze rand kan worden verwijderd waarna het blad nog eetbaar is.
Slakken en bladluizen kunnen een bedreiging vormen voor andijvie. Oogst andijvie op de dag dat u het wil eten, het kan namelijk maar maximaal 2 dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard. Het hart van kropvormende andijvie kan eventueel lichter worden gemaakt, door halverwege de oogsttijd, de buitenste bladeren van de krop van boven bij elkaar vast te binden met een touwtje. Dit kan al ongeveer 50 dagen nadat de jonge plantjes buiten zijn gezet worden gedaan.