Deze kerssoort wordt ook wel gewoon winterkers of bitter Barbarakruid genoemd.
Deze gemakkelijk te kweken kiemgroente is meerjarig en komt in het wild voor in het zuidwesten van Europa. De smaak van Amerikaanse Winterkers is peperachtig. Het is een goed alternatief voor gekrulde tuinkers en wordt in salades en als broodbeleg gebruikt. Ook kan het als smaakmaker in combinatie met kwark, worst, koud vlees en kaas worden gebruikt.
Het bevat vitamine C en heeft een zeer hoge voedingswaarde. Winterkers staat het liefst in de volle zon op vochtige grond.
Amerikaanse Winterkers kan het hele jaar door binnenshuis worden gezaaid!
Vul een tray of ander plastic bakje met ongeveer 1 cm goede zaaigrond. Zaai hierop de zaadjes en bedek met een zeer dun laagje gezeefde zaaigrond. Om te zorgen voor een gelijkmatige kieming kan de tray worden bedekt met huishoudfolie of een deksel.
Zet het geheel op een warme verlichte plek. Voor een goede kieming is een constante temperatuur van 15-20 °C nodig. De jonge zaailingen verschijnen na 2 - 4 dagen. Verwijder het huishoudfolie of het deksel zodra de zaailingen opkomen.
Amerikaanse Winterkers heeft licht nodig om te kunnen kiemen. Houd de zaden tijdens het kiemen goed vochtig, maar vooral niet te nat. Na 7 - 10 dagen kan er geoogst worden. De plantjes zijn dan ongeveer 5 cm groot. Knip, naar behoefte, de plantjes af met een schaar.
Deze zeer gemakkelijk te kweken kiemgroente kan ook op een bodem van vochtig keukenpapier worden gezaaid.
Buiten zaaien kan vanaf maart in de vollegrond. Zaai de zaden oppervlakkig en dek met een dun laagje grond af of hark voorzichtig in. Zaai in rijen die 10 cm uit elkaar liggen. Voor een goede kieming is een redelijk constante temperatuur van 15 - 20 °C nodig. De jonge zaailingen verschijnen na 2-4 dagen. Voor een regelmatige oogst zaai om de paar dagen een paar rijtjes Amerikaanse Winterkers.