Kiemzaden Alfalfa is een biologisch gekweekte kiemzadensoort. Dit is ook waarschijnlijk het gemakkelijkst te kweken kiemzaad. Deze populaire, tere en licht bitter smakende kiemplant wordt voornamelijk in salades en op brood gebruikt voor het toevoegen van vocht en textuur.
Het bevat een zeer hoog proteïnegehalte en diverse mineralen waaronder ijzer, zink, selenium en fosfor. Ook bevat het vitamine B complex en de vitamines A C D E en K.
Kiemzaden kunnen het hele jaar door binnenshuis worden gekweekt. Zaai per keer kleinere hoeveelheden, afhankelijk van de behoefte.
Laat de zaden vooraf 8-12 uur in warm water weken. Laat het water weglopen en spoel hierna de zaden af , laat het water weglopen en stop ze in een speciale kiembak, plastic bak of een glazen pot. Dek ze eventueel af met een stukje gaasdoek om het spoelen gemakkelijker te maken.
Zet ze op kamertemperatuur (21 °C) en redelijk donker weg. Dit laatste om verkleuring van de kiemen te voorkomen. Spoel de kiemen elke 12 uur en laat het water steeds weer weglopen. Dit 2 - 5 dagen volhouden, afhankelijk van de gewenste lengte van de kiemen. Verstoor de zaden bij dit spoelen zo min mogelijk. Ze moeten namelijk een dichte massa gaan vormen.
Na deze spoelperiode, de zaden zo droog mogelijk opslaan in de koelkast verpakt in een plastic zak, plastic bakje met deksel of een glazen schaaltje met deksel. Op deze manier zijn de kiemen nog tot 5 dagen te bewaren. Maar het is het beste om de kiemen direct vers te eten. Bij het oogsten kunnen de kiemen afgeknipt worden of naar wens samen met de zaden worden gegeten.
Bij warm weer kan het nodig zijn om vaker te spoelen.